Nybyggeri i København og … i Storkøbenhavn

Gå en tur i København, og du kan næsten ikke undgå at skulle gå uden om en eller anden form for byggeplads, hvor der bygges nyt, renoveres, lægges forsynings-ledninger m.v. Også Metro-byggepladserne fylder godt i landskabet. Der sker meget i København i disse år, og smukt er det ikke med de mange stilladser og huller i vejene. Men det er nødvendigt. For byen skal udvides og udvikles. Til glæde for alle os, der bor her nu, og for de, der flytter til i fremtiden. Og dem er der mange af. Det er en trend i tiden, at mange gerne vil bo i byerne. Derfor er der et stort behov for at bygge nyt.

fsb er med, når byen udvikles og udvides – og det har vi været siden 1933. Vi er med til at bygge byen, og det er vi stolte af. Fx var det fsb, der stod bag, da Københavns Kommune i 2016 fik de første nye ungdomsboliger i 20 år. Bygget i det tidligere plejehjem Øselsgården på Amager. 110 boliger, der lever op til fsb’s traditioner med kvalitet i arkitektur og materialevalg, tilføjet gode fællesarealer og endda sit helt eget kunstværk, som Københavns Kommune forærede Øselsgården.

Endnu flere fsb-boliger er på vej. Der er den nye boligafdeling Engbakken på Fre-deriksberg med 124 ungdomsboliger, som er klar til indflytning i sommeren 2017. Der er også de 81 ungdomsboliger i Bryggerhuset på Nørrebro, de 410 familie- og ungdomsboliger i Skyttehusene lige ved Bella Center på Amager, de 40 familie- og ungdomsboliger i Planethusene i Vanløse, de 131 ungdomsboliger lige ved siden af DR-byen på Amager, og endelig de 56 ældreboliger i Huset William i Valby.

Næsten 850 fsb-boliger står altså færdige om få år. Og vi forventer, at flere kom-mer til. Vi vil nemlig bidrage med gode boliger til rimelige penge i København. Dem er der brug for, når købsprisen på ejerboliger er så høj som 35.-36.000 kr. per m2 i gennemsnit, og det svarer til 3,5 mio. kr. for en lejlighed på 100 m2. Det kan altså koste urimeligt mange penge at bo i byen. Når det gælder private udlejningsboliger, er prisen i København i gennemsnit 1.800-2.000 kr. per m2 i nybyggeriet, mens den ligger på 1.050 kr. i gennemsnit per m2, når man lejer en helt nybygget almen bolig - altså tæt på halv pris i forhold til privat udlejning. Så almene boliger skal være et alternativ for de, der ikke vil eller ikke har råd til at købe.

I de kommende år vil vi også gerne se fsb’s markante navnetræk på bygninger uden for København. Vi har i organisationsbestyrelsen besluttet, at fsb fremover skal lægge billet ind på også at bygge i kommuner uden for København. Vi har vores rødder i København, og det skal vi forsat have. Derfor er det som sådan ikke ambitionen, at fsb skal være landsdækkende. Men opstår der muligheder for at bygge i det storkøbenhavnske område, skal vi slå til. Vi vil nemlig gerne bygge tæt, lavt og grønt, fx rækkehuse med små haver. Om det bliver muligt, må tiden vise, men interessen og ambitionen er der i hvert fald. Og det er nyt.

Organisationsbestyrelsen ønsker også, at vi er opmærksomme på muligheden for at bygge andre boligtyper end dem, vi allerede har mange af i forvejen. Ikke fordi vi ikke længere skal bygge familie-, ungdoms- og ældreboliger. Men får vi mulighed for at bygge fx bofællesskaber, boliger til særlige målgrupper osv., så skal vi være klar. Og vi skal også være klar til at bygge boliger, hvor der bliver afprøvet nye modeller i den daglige drift. Hvis beboerne selv ønsker at tage nogle af opgaverne og fx vasker trappen eller slår græsset, så bliver driften og dermed huslejen billige-re. Det ser vi frem til at prøve af.

Læs mere …

Første ungdomsboliger i København i 20 år
20 års byggestop for ungdomsboliger i København blev brudt, da 110 unge fik nøgler-ne til deres boliger i fsb’s nyeste boligafdeling Øselsgården på Amager. Inger Støjberg og kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen kiggede forbi.
Læs 'Minister og borgmester indvier Øselsgårdens ungdomsboliger og kunstværk'

fsb bag endnu to boligafdelinger med ungdomsboliger
I september 2016 stak fsb og københavnske borgmestre spaden i jorden til to nye byggerier. Og de får følgeskab af flere. Håndværkere, kraner, entreprenører – alle får de travlt, for der er over 800 nye fsb-boliger på vej.
Læs 'Byggestart i Bellakvarter og på Nørrebro'

Byggeri i Ørestad – familie- og ungdomsboliger
fsb bygger i alt 126 familieboliger og 171 ungdomsboliger i området ved Bella Center i et helt nyt bykvarter kaldet Bella Kvarter, hvor der bygges som i det gamle København. Tæt i 5-6 etagers højde, og med de grønne friarealer trukket ind mellem bygningerne.
Læs 'Nu skal spaden i jorden'